Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Vad krävs för att jobba med catering?

Catering är en verksamhet som ger många svenskar sysselsättning. Det är ett jobb där man arbetar med mat och det praktiska omkring det, i huvudsak. På en regelrätt restaurang innebär en stor del av jobbet att även arbeta med att ge gästerna en bra service. När det gäller catering är det lite annorlunda, och man står inför andra typer av utmaningar. Ofta gäller det att man under ett ganska pressat schema ska leverera stora kvaliteter mat till en kund.

Men vad krävs egentligen för att jobba med catering? Vi har tittat på ett antal jobbannonser för att se vad arbetsgivarna efterfrågar. Givetvis går det också att starta en egen verksamhet, men här tittar vi alltså på vad som krävs för att få en anställning.

Första jobbannonsen

Den första annonsen vi tittar på kommer från en arbetsgivare i Vasastan. De skriver att de söker en som är ”serviceinriktad, ansvarsfull, lyhörd och initiativtagande”. Vidare skriver de att de vill ha någon som gärna ger kunden det där ”lilla extra” och som vill sträva efter att ge en service i världsklass. Det är tydligt att den här arbetsgivaren satsar på gott kundbemötande.

Det krävs inga direkta kvalifikationer så som tidigare erfarenhet eller en utbildning. Det är främst en hög nivå av service som eftersöks av den här arbetsgivaren i Vasastan.

Andra jobbannonsen

Den andra jobbannonsen är från en firma i Solna, som söker en kallskänka efter att de har fått många nya uppdrag. Precis som firman i Vasastan söker de någon som är utåtriktad och glad. De söker någon som ”älskar att laga vacker och god mat” och är ordningsam och strukturerad i sitt arbete.

De skriver att de ”tror” att den sökande har erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare, men det tycks alltså inte vara något direkt krav. Snarare tycks personkemi, ambitioner och grundläggande skicklighet och förmåga vara det som avgör, när man läser början av annonsen. I slutet står det dock att de ”vill” att den sökande har dokumenterad erfarenhet av arbete som kallskänk eller kock, och att denne kan uppvisa goda referenser.

Tredje jobbannonsen

Den tredje jobbannonsen kommer från en restaurang (i klassisk mening) som även sysslar med catering som biverksamhet. Restaurangen söker ”förstärkning” till några av deras största och mest attraktiva evenemang. Det handlar bland annat om konserter, julbord och andra evenemang som den sökande ska arbeta vid.

Precis som i firman från Vasastan (den första jobbannonsen) söker de någon som kan ge service av hög klass. Det handlar bland annat om arbete i kassa och att ta bordsbeställningar från a la carte-menyn. Variationen i målgruppen är stor – såväl barnfamiljer som stora företagsevent med tusentals deltagande kommer att vara en del av verksamheten.

Efter att ha tittat på alla tre annonser kan vi se att en känsla för service går som en röd tråd genom dem. Det finns många olika sätt att arbeta med catering på. Den som är kallskänka, som i andra annonsen, behöver kanske inte ge lika mycket service som någon som faktiskt ska servera gästerna.

Läs mer om catering. 

 

6 Jan 2019

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.