Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Vilken typ av skyltar ser man lättast?

Vad är det egentligen som avgör vilken typ av skyltar som syns i ett samhälle? Är det färgen eller det faktiska budskapet på skylten som gör att den syns?

I större städer finns det skyltar nästan överallt. På busshållplatsen sitter de, redo att förmedla budskap till den som väntar på bussen. Mataffären är nästintill täckt med skyltar. Stora skyltar i skrikiga färger som förmedlar extrapriser och bjuder handlaren att våga testa en ny matvara.

På reklampelare och i butiksfönster hittar man också skyltar. Täckta med budskap om allt från politik till drömresor finns skyltarna runt oss hela tiden. Men vad är det egentligen som avgör vilka skyltar vi ser? Vilka skyltar klarar av att stå ut i den stora massa av skyltar som vi möter varenda dag?

Skyltar som engagerar

För att vi lätt ska se specifika skyltar gäller det att dessa har något alldeles extra. Något som gör dem enkla att få syn på. Färgen på skylten kan vara en sådan sak. En skylt med stor kontrast mellan text och bakgrund blir lättare synlig i staden. Om skyltens färg kontrasterar med övrig arkitektur syns den extra bra.

Skyltens budskap eller motiv kan också spela in i att göra den synlig. Texter som engagerar och får läsaren att haja till kan göra skylten synlig. Att skyltens budskap provocerar kan hjälpa till, likaså om budskapet är extremt tydligt och består av väldigt få ord. Dessa skyltar har en tendens att dra till sig publik. Gå in på www.skyltodekor.se för mer information.

30 Aug 2023

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.