Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Så kan man entusiasmera sin publik

Har du någon gång lyssnat på en stand-up-artist? De lyckas få folk att tycka det som de säger är jätteroligt. Det är inte alla gånger så hög standard på deras skämt. Ofta berättar de bara om någon verkliga, elller påhittade incidenter, men de lyckas (om de är bra) att få folk att skratta. Hur gör de? Hur lyckas de med konststycket att med endast en mikrofon få en hel grupp med människor att skratta och vara med dem i det de säger?

Den som håller i en presentation kanske inte behöver vara rolig. Det är ju inte riktigt det som är meningen och inte det som man får betalt för. Men man kan använda sig av samma tekniker som en stand-up-artist som får en hel grupp av människor att lyssna till den personen. Här berättar vi om viktig presentationsteknik som de använder sig av och som vi andra kan lära oss att använda till annan information än att få publiken att skratta.

Kontakt med sin publik

En stand-up-artist ser till att få med sig sin publik. Det är bland det viktigaste för en stand-up-artist. Utan den kontakten får han dem inte att skratta och lyssna på henne, eller honom. Att titta på sin publik är bland det viktigaste. När någon går upp på en scen, är det viktigt att ta in alla som sitter på sina platser och ska lyssna på en. Tittar man på sin publik, tittar de tillbaka. Känner publiken att du som talare tar in publiken, då får du med dem och du kan nästan säga eller göra vad som helst. Skulle du trassla in dig i någon sladd, och har med dig din publik, så gör du aldrig bort dig. Detta är bland det viktigaste i en kommunikation. Publiken vill känna att du har med dem och talar till dem och ingen annan.

Våga ta plats på scen

Många kan vara skrämda för att ta plats på en scen. Särskilt kan detta gälla om man har scenskräck, men det går att komma från det. Det finns ju till och med skådespelare som har scenskräck, men som klarar av konststycket att ändå gå upp på scenen och klara av en hel föreställning. Man kan gå i KBT-terapi (Kognitiv Beteende Terapi) om man lider av svår scenskräck och man ska presentera en viktig sak inför publik. Men är man lite blyg, kan man träna bort en sådan sak. En sak som många tänker på för att komma över sin rädsla för dem som sitter där och ska lyssna på en – är att tänka sig alla som nakna – alla är likadana som du. De är varken bättre eller sämre. Det brukar bota den mesta blygsel som kan infinna sig just när man ska upp och tala inför en hel publik.

Använda rösten och kroppen

När man väl har fått med sig sn publik så kan man sedan anvädna rösten och kroppsspråket för att presentera det som ska presenteras. Använder man rösten och höjer eller sänker den, så får man folk att lyssna – eller somna. Talar man för långsamt, blir det svårt för publiken att inte börja tänka på annat. Talar man för snabbt kan publiken bli stressad och inte höra vad som sägs, för att det går för fort, men talar man i lagom takt så får man med sig sin publik.

28 Nov 2019

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.