Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Så avslöjas hemliga olagligheter

Det är tack vare whistleblowers som vi får information om bland annat missförhållanden och maktmissbruk bakom stängda dörrar. Dessa informatörer visar stort mod och handlingskraft.

Det pågår saker som vi inte känner till. Moraliskt tveksamma och rentav olagliga verksamheter eller system som gömmer sig bakom stängda dörrar och sekretess. Få människor kan ta sig in i systemen för att granska dem. Men ibland får vi information ändå av läckor som kallas för “whistleblowing”, på svenska ofta översatt till “visselblåsare”. Dessa visselblåsare fungerar ofta själva i systemen och är antingen anställda eller har någon annan roll innanför dörrarna som gör att de sitter på information som inte ska nå oberörda. En visselblåsare är en person som slår larm om någonting som pågår bakom kulisserna som man anser är fel.

Uppoffringar som följer avslöjanden

Det krävs ett stort mod att läcka information, som ibland även är hemligstämplad, som sätter den egna arbetsgivaren i negativt strålkastarljus. Inte sällan är det förenat mot sanktioner riktade mot en själv. Antingen genom att direkt äventyra sin anställning och framtida referenser, men även sociala sanktioner som att man till exempel blir fullständigt utstött av kollegor och chefer som anser att man har svikit verksamheten.

Amerikanen Edward Snowden är en person som blåste i visselpipan men som fick göra enorma uppoffringar som ett resultat av beslutet han tog. Snowden avslöjade massiva och olagliga övervakningar signerade amerikanska myndigheter. Han gav upp hus på Hawaii, ett fint jobb för amerikanska staten och bedrevs på landsflykt.

Visselblåsande i lagen

En del visselblåsningar är faktiskt nedtecknade i svensk lag och med andra ord tvingade för svenska arbetare att följa. Det framgår exempelvis av de lagar som till vardags brukar kallas för “Lex Maria” och “Lex Sarah”. Det är dessa bestämmelser som kräver att den som arbetar inom vård eller socialtjänst har en skyldighet att anmäla missförhållanden inom den egna verksamheten. Om till exempel åldringar på ett äldreboende behandlas felaktigt får det inte hållas hemligt av de anställda.

Trots Lex Maria och Lex Sarah är det flera missförhållanden som aldrig når dagens ljus. En förklaring kan vara att många inte känner till lagen och är oroliga för att man äventyrar sin egen anställning genom att inte rätta sig i ledet och hålla tyst. Man gör därför som man blivit tillsagd. Information från visselblåsare har dock alltid ett värde för allmänheten då medborgarna annars inte kan utkräva ansvar från dem med makten.

22 Aug 2020

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.