Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Har du en faktisk företrädare räddar du ditt företag

Om du har ett företag, finns det några skydd som du redan nu, innan problem har hopat sig, kan göra som skyddar ditt bolag från konkurs. Alla företagare bör tänka på att allt kan hända. Särskilt inom finansvärlden där man hanterar stora summor pengar och har kanske ett stort kapitalflöde, kan saker och ting gå snabbt. Det räcker med en aktienedgång för att aktierna och företagsvärden ska gå upp i rök, och mycket snabbt kan det gå, tänk på Lehman Brothers 2008. Vid den tidpunkten var man inte van vid den snabbhet som fick Lehman Brothers på fall. 

Vad kan man göra?

Som tur är finns det några saker som man kan göra för att skydda det egna bolaget. Det kan ju hända att man hamnar i likvidtetskris, även om till exempel soliditeten skulle vara god. Är de mesta pengarna bundna i fastigheter, eller på annat sätt som det kan ta lång tid innan man får loss pengarna, kan man behöva snabbt få fram färska likviditeter. Ett sätt är att kanske sälja av aktier i det egna företaget. Man kan sälja av sitt varulager, sälja sina fakturor, se till att de likviditeter som finns ute bland kunderna kommer in eller låna pengar till företaget. Dessutom finns det andra åtgärder man kan ta till ifall man har drabbats av likviditetsproblem.

Ansöka om rekonstruktion

Som företag kan man alltid ansöka om rekonstruktion för att kunna se över sina alternativ till konkurs. När ett företag gör en rekonstruktion, ser man över alla möjligheter att få loss pengar, som man kanske ligger i skuld till. Ibland kan det vara till sin egen personal, leverantörer eller annat som man står i skuld till. För att man ska bli beviljad rekonstruktion, måste man kunna presentera någon idé om hur man ska lösa likviditetskrisen, ta in nya personer som har någon bra idé eller ta in nya ägare i företaget. Endast då kan man bli beviljad rekonstruktion av tingsrätten.

Anlita en jurist med företrädaransvar

Ett sätt, om man till exempel är sen med inbetalning av skatter, är att anlita en advokatfirma som tar ett företrädaransvar för företaget. Det innebär att du som företagsägare, din VD och styrelse inte blir ekonomiskt ansvariga för företagets skatter. Du slipper gå från hus och hem om företaget får svårt att betala sina skulder. För de flesta företag är detta juridiska skyddet en bra utväg från att behöva ta ett ekonomiskt ansvar för det företag som man driver. Här kan du läsa mer om en advokatbyrå som tar ett företrädaransvar.

6 Dec 2018

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.