Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Detta kan ni lära er på en vinprovning

Vill du hitta ett bra program för sitt event till dina medarbetare, eller funderar du på något roligt som ni kan hitta på, på ditt party? Varför inte prova vinprovning i Stockholm? Du kan få vinprovningen på plats till och med på kontoret om du så önskar. Vill man kan man addera olika sorters tillbehör till vinprovningen; som vin och ost, vin och choklad, vin och lakrits, vin och olika smaker man får med mat. Man lär sig något on vinets historia, olika sorters vindruvor och vilka smaker pop viner som passar ihop med de olika tillbehören. Det finns några rätt så olika traditioner när det kommer de olika länder där man har en lång vinodlingshistoria. Vi går igenom några europeiska länder här, helt kort. 

Frankrike

”Ända sedan grekerna”… går mycket väl att tillämpa här. När det kommer till historia av vinodling i Frankrike, säger historien att man började odla vindruvor i områden kring Marseille. Det var egentligen kloster som började med vinodlingar, till en början, vilket sedan övertogs av den franska  aristokratin och tiden fram till 1900-5talet var franska viner den dominerande vinleveransen i Europa. Efter de två världskrigen kom de franska vinerna i skymundan en tid. Viner som har namnet Cabernet Sauvignon, Bourgogne eller Champagne är inte enbart olika sorters viner utan framför allt vinodlingsområden som har fått skyddade varumärken. ”En sak du kan vara säker på när det kommer till franskt vin är att de alla har utvecklats att passa ihop med mat. Enligt tradition i Frankrike, serveras det vin till varje måltid.”

Tyskland

Att prata om viner som ”tyska” går inte då människor redan för 50 miljoner år sedan odlade vinsorter på de landområden som idag räknas som ”tyska”. De äldsta vinodlingar som vi känner till ligger i de rester som Döda havet lade efter sig och dateras till cirka 6.000 år före Kristus. Det var romare som under tiden kring Kristi födelse plus, minus noll startade vinodlingar i Europa kring områden som idag räknas som tyska. Under medeltiden; 1000-1100-talet minskade vinproduktionen i Europa och vinets kvalitet blev sämre. Det var först kring 1100-talet började vinodlingarna åter byggas upp. Under 1800-talet förbättrades järnvägar och industrialismen möjliggjorde förbättringar för vinodlingar. Man anlade vinodlingar längs floder och andra bättre odlingsmarker.

Portugal

Vissa källor hävdar att vinodling har förekommit i nuvarande Portugal ända sedan bronsåldern i Europa. Under upplysningstiden i Europa, 1700-talet importerade England cirka 27.000 ton vin från Portugal och 1.600 ton vin från Frankrike. Fortfarande är Portugal en viktig leverantör till England. Under stora delar av 1900-talet rådde diktatur i Portugal vilket försvårade vinhandeln med resten av världen men de inhemska vinodlingstraditionerna fanns kvar samtidigt som druvsorterna bevarades. 1974 bidrog en inhemsk revolution till ett demnokratiskt styrt Portugal vilket har möjliggjort en något lättare vinhandel. Om man önskar dig en bredare kunskap om portugisiska viner, kan man gör det till exempel på en vinprovning. Då får man smaka på de olika portugisiska vinerna och lära sig vilka smaker de passar bäst till. Man kan välja mellan viner och ost, viner och choklad, viner och lakrits och inte minst viner och vilken mat de passar bäst med.

12 Jun 2018

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.