Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Debet och kredit for dummies

Inom ekonomin finns en rad olika svåra begrepp. Här följer en enkel guide om debet och kredit för dummies.

Dubbel bokföring

För att vi alla ska göra på samma sätt när vi håller ordning på siffrorna i företag runt om i världen har man för länge sen skapat en internationell standard. Det sägs att man de första spåren av dubbel bokföring är från 1200-talet.

Öka och minska

När du tillför saker som pengar, maskiner eller varor i ett företag ska du alltså öka på tillgångssidan i verksamhetens bokföring. Samtidigt minskar du på skuldsidan. Omvänt när du för något ut från företaget minskar du på företagets tillgångar och ökar på företagets skulder.

Spargris, miniräknare, myntstaplar

Balans

På det här sättet har du alltid en balans mellan tillgångar och skulder i verksamheten. Framför allt kan vi i stora drag jämföra två verksamheter från olika delar av världen och få en bild av hur de mår rent ekonomiskt.

Debet

Debet innebär att du lägger till exempelvis pengar i företagets kassa. När du tar pengar från kassan minskar du på tillgångarna och krediterar istället. Debet är alltså att tillföra, antingen tillgångar eller skulder till verksamheten.

Kredit

Kredit innebär att du drar bort exempelvis pengar från företagets kassa. Det innebär också att du kan dra bort eller minska skulder, som att betala av på ett lån som företaget har. Kredit är alltså att dra bort och minska, antingen tillgångar eller skulder i verksamheten.

Ta hjälp

Tycker du fortfarande att det är krångligt att hålla koll på när du tillför pengar eller skulder, debiterar. Har du inte helt koll på när du drar av pengar eller betalar av på lån, alltså krediterar. Då har du två alternativ, antingen öva tills du lär dig eller anlita någon som hjälper dig.

Bokföringsbyrån

Enligt lag måste allt ditt företag gör bokföras löpande. Vill du inte sköta siffrorna själv får du anlita någon som gör det åt dig. En bokföringsbyrå arbetar med att hålla ordning på räkenskaperna åt företag. De andas och lever debet och kredit vilket gör att du slipper sköta bokföringen själv. Läs mer på www.redovisningsbyråijönköping.se

Debet och kredit sammanfattat

Debet är alltså att tillföra något till företaget, både tillgångar som pengar och maskiner och skulder som lån och skattebetalningar.  Kredit är att dra bort något från företag, vare sig du minskar på pengarna i kassan eller betalar av en skuld så krediterar du. Om du inte ska sköta bokföringen själv är det här allt du behöver känna till.

26 Feb 2020

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.