Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Blir du störd av stimm på jobbet?

Tycker du att det är väldigt stimmigt på jobbet? Om många människor pratar samtidigt i ett rum, blir det till sist helt obegripligt det som alla säger och till sist blir det en enda ljudmatta som kan bli olidlig. Har man på det sättet på sitt jobb, måste man be arbetsgivaren att hon, eller han bygger om rummet med ljudisolering så att det som sägs i rummet inte bara studsar fram och tillbaka.

Som de flesta vet, så är ljud som vi hör uppbyggt som ljudvågor. De ljud som vi formar när vi pratar och använder rösten, går vidare från vår mun i vågor som andras öron uppfattar som ljud.

Kyrkor byggdes för att prästen skulle höras

Om man tänker på de slags lokaler som ofta har byggts för att ljud ska höras ännu bättre, är ju till exempel kyrkor som byggdes allt från medeltiden (1100-talet) fram till 1600- och 1700-talet. På den tiden fanns det inga mikrofoner som kunde förmera prästens röst och det han sade. Istället byggde man kyrkorummet på sådant sätt att allt det som han sa, ekade. När man inte hade mikrofoner så behvde man bygga kyrkor på sådant sätt att han ändå hördes så långt som till bakersta bänken där människorna satt.

Kontor borde byggas tvärtom

Med tanke på hur väl det ekar till exempel i ett hus som är gjort av sten, så borde man tvärtom bygga kontor av trä istället för betong. Trä som material, gör så att ljudet inte studsar fram och tillbaka som i ett tomt rum. Ställ dig och skrik i skogen, och du kommer att märka att ljudet knappt kommer fram. Ställ dig sedan och skrik uppe på ett berg och du kan troligtvis höra din egen röst eka mellan bergen. Så ska man bygga ett kontor där ljudet dämpas, bör man isolera det med ljuddämpande material. Det finns sådant.

Ljud kan studsa hur som helst

När ljud studsar, så studsar det inte bara mellan väggar, utan även mellan väggar och tak. Så även om man skulle isolera väggarna, kanske det inte hjälper särskilt mycket då det kan studsa från golvet upp i taket. Av den anledningen bör man alltid isolera undertaket, lika väl som man isolerar väggarna. Det finns särskilda isoleringsmaterial som är tillverkade just för att ljudet inte bara ska eka, eller studsa, utan som absorberar ljudet så att det inte transplanteras vidare utan stannar i väggen eller taket.

8 Dec 2019

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.