Konferens Umeå

Tips om konferenslokaler

Betalar jag för mycket för min revisor?

Är din revisor kompetent är han nog värd sina pengar. Om inte, men han ändå tar ganska bra betalt, kanske du betalar för mycket i relation till det du får.

En revisor kan vara så mycket. Någon som sitter med kulspetspenna och räknemaskin och för in poster i en bokföringsbok, till exempel. Det tillhör väl ändå det förgångna tänker man, men det finns småföretagare som faktiskt vill ha det precis på det viset. Revisorn, eller som han ibland kallas, bokhållaren, gör deklarationen åt dem och ser till att myndigheterna får sina uppgifter. Det kan vara fiskhandlare eller grönsakssäljare, som har en liten verksamhet och inte vill ha några datorer, moderniteter eller förändringar. Allt bara fortsätter som vanligt. Är du nöjd med din revisor, så behåll honom för all del. I ett mindre företag är det inget formellt krav att ha revisor.

Stora aktiebolag har andra regler

Driver man ett större aktiebolag måste man ha en riktig revisor, och ofta är hans viktigaste arbetsuppgifter att hjälpa till med bokslut och skatteplanering, finansieringsfrågor och strategiska råd. Vad är då en riktig revisor? Vem som helst kan ju kalla sig revisor, men det är en kvalitetsstämpel att vara godkänd revisor, och ännu bättre, en auktoriserad revisor. Då betalar du för tjänster som är mycket kvalificerade, och din revisor är fullt uppdaterad om lagar och regler. Du kan få professionell hjälp även med komplicerade skattefrågor, personaljuridik och mycket annat. Så du betalar säkert inte för mycket, för du kan tjäna mycket på att lyda revisorns råd också.

Utnyttja revisorns nätverk

Det är mycket vanligt att revisorer samarbetar. Den som hjälper en klient med själva bokföringen, ska formellt inte vara den som reviderar böckerna och granskar redovisningen. Det är ju det som är grundtanken, att en revisor ska kontrollera hur jobbet är skött. Därför brukar revisorerna, ofta i sina olika egna bolag, antingen bokföra eller revidera åt en klient. De granskar åt varandra, så att säga. Nu undrar du kanske, kan han inte hjälpa mig med bokföringen då om han är revisor? Han kan ge tips, men om han hjälper dig ännu mer, har han ändå en branschkollega med sig på slutet, när årsredovisningen ska skrivas i aktiebolaget. Givetvis har en revisor ett mycket stort nätverk, allt från andra revisorer, bankfolk och jurister, till representanter för Skattemyndigheten, Länsstyrelsen och andra myndigheter. Det är ett nätverk att ta vara på och att utnyttja.

5 Mar 2020

Välkommen

Här finner du tips om vad du bör tänka på när du skall anordna en konferens, som till exempel plats och lokalens utformning.